History Important Questions Answers

 

History Important Questions Answers
History Important Questions Answers

Dear Students,

Welcome to www.Vidyasharati.in Here, is the best place for you to give History Important Questions Answers. Here, you can get all the subject History Important Questions Answers, Geography, History, Maths, Political Science. History Important Questions Answers, Gi, Reasoning, etc. Vidyasharati.in give you History Important Questions Answers, for All competitive exam Special gk test serise like Police exams, Railway exams, Psc exam, Civil exams, Indian Post exams, SSC exams, UPSC exams RBI exams, Group-D exams, Indian Army exams, or any other entrance exam.You can also download Current affairs today in English, English MCQ quiz, GI, Math, Question Paper, Current Affairs, etc Pdf format free of cost on our website. Visit this site Vidyasharati.in to get History Important Questions Answers.

History Important Questions Answers

1. Arabs were defeated in 738 A.D. by….

(A) Pratiharas 

(B) Rashtrakutas 

(C) Palas 

(D) Chalukyas 

Ans . D


2. Harshvardhan was defeated by….

(A) Prabhakaravardhana 

(B) Pulakesin II

(C) Narasimha Varma Pallavas 

(D) Sasanka 

Ans . B


3. Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the……

(A) Pala Age

(B) Gupta Age

(C) Mauryas Age

(D) Rathan Age

Ans . A


4. Chalukyas king Pulakesin II was defeated by….

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parameswara Varman 1

(D) Jatila Parantaka 

Ans . B


5. The most distinguished ruler of the Chalukyas dynasty was…..

(A) Jayasimha II

(B) Vikarmaditya VI

(C) Somesvara II

(D) Pulakesin II

Ans . D


6. Which ruler based the well-known Vikramshila college for the Buddhists?

(A) Mahi Pala

(B) Devapala

(C) Gopala

(D) Dharmapala

Ans . D


7.Who the various following have been the primary to invade India?

(A)Afghan

(B) Mongols

(C) Arabs

(D) Turks

Ans . C


8. Which rulers constructed the Ellora temples?

(A) Chalukyas

(B) Sunga

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas

Ans . C


9. The famous rock-cut temple of Kailasa is at ……

(A) Ajanta

(B) Badami

(C) Mahabalipuram

(D) Ellora

Ans . D


10. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the…….

(A) Palas

(B) Cholas

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas

Ans . D


11. Which Rashtrakutas ruler built the well-known Kailash temple of Siva at Ellora?

(A) Dantidurga

(B) Amoghvarsha 1

(C) Krishan 1

(D) Vats raj

Ans .C


12. The Rashtrakutas kingdom was founded by……

(A) Dandi Durga

(B) Amoghvarsha

(C) Govinda III

(D) Indra III

Ans .A


13. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the……

(A) Rashtrakutas

(B) Pallavas

(C) Pandya’s 

(D) Chalukyas

Ans .A


14. The famous Kailas temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the….

(A) Cholas

(B) Kadambas

(C) Pallavas

(D) Rashtrakutas

Ans . D


15. Who Founded Mahabalipuram?

(A) Pallavas

(B) Pandya

(C) Chola

(D) Chalukyas

Ans . A


16. Name the capital of the Pallavas?

(A) Kanchi

(B) Vatapi

(C) Trichinopoly

(D) Mahabalipuram

Ans . A


17. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronized by the….

(A) Pallavas 

(B) Pandya’s

(C) Cholas

(D) Chera

Ans . A


18.Rath temple at Mahabalipuram turned into constructed in the reign of which Pallav ruler?

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parmeshwar 1

(D) Nandi Varman 1

Ans . B


19. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was….

(A) Raja raja 1

(B) Rajendra 1

(C) Rajadhiraja 1

(D) Kulottunga 1

Ans . A


20. Where is Brihadeshwara Temple situated?

(A) Kanchi

(B) Madurai

(C) Shri Shailan

(D) Tanjore

Ans . D


21. Prince Ellora conquered Sri Lanka in the second century BC. With Which of the subsequent dynasties of Dravidic ruler become be associated.

(A) Chera

(B) Chola

(C) Pandya

(D) Pallavas

Ans . B


22. Which Chola king founded the city of Puhar

(A) Rajendra Chola

(B) Ellora

(C) Senguttavan

(D) Karikala

Ans . D


23. Which of the following dynasties conquered Sri Lanka and South-East Asian international locations?

(A) The Pandya’s

(B) The Chalukyas

(C) The Cholas

(D) The Rashtrakutas

Ans . C


24. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

(A) Aditya Cholla

(B) Raja Raja Cholas

(C) Rajendra Cholas

(D) Kareikala Chola

Ans . B


25. Which of the following was the capital of the Chola Kings?

(A) Kanchi

(B) Tanjore

(C) Madurai

(D) Tiruchirappalli

Ans . B


Post a Comment

0 Comments