History GK in English

History GK in English
History GK in English 


 History GK in English 


1.Who of the following termed the great revolt of 1857 as a National revolt?


[A] Disraeli

[B] R. C. Majumdar

[C] Surendranath Sen

[D] V. D. Savarkar


Answer: A [Disraeli]


2.Who of the subsequent became the primary as well as the remaining Indian Governor-fashionable of unfastened India?


[A] Chakravarti Rajagopalachari

[B] Chittaranjan Das

[C] Surendranath Sen

[D] Rajendra Prasad


Answer: A [Chakravarti Rajagopalachari]


3.Dundas’s Bill was introduced in which year?


[A] 1774

[B] 1781

[C] 1783

[D] 1785


Answer: C [1783]


4.Who was/ were associated with the Poona Sarvajanik Sabha?


1. S. H. Chiplunkar

2. Mahadev Govind Ranade

3. Ganesh Vasudeo Joshi


Choose the correct option from the codes given below :

[A] 2 only

[B] 1 & 2

[C] 2 & 3

[D] 1, 2 & 3


Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


5.When did Gandhiji move to South Africa?


[A] 1988

[B] 1890

[C] 1893

[D] 1905


Answer: C [ 1893 ]


6.Which of the following books become written by using Gandhiji while he turned into visiting from London to South Africa?


[A] Hind Swaraj

[B] Mein Kampf

[C] War and Peace

[D] A confession


Answer: A [ Hind Swaraj ]


7.Who among the following said, “If religion does not sanction social reform, then change religion”?


[A] Gopal Hari Deshmukh

[B] Gopal Ganesh Agarkar

[C] Gopal Krishna Gokhale

[D] B.R. Ambedkar


Answer: A [Gopal Hari Deshmukh]


8.The famous painting “Bharat Mata” was painted by which of the following artists?


[A] Jamini Roy

[B] Abanindranath Tagore

[C] Nandalal Bose

[D] Raja Ravi Varma


Answer: B [Abanindranath Tagore]


9.Which of the subsequent factors had been the motive of persevering with war of words among Nizam Ali, the ruler of Hyderabad, and the English?


[A] Masulipatanum

[B] Karnataka

[C] The Sarkar of Guntur

[D] The Northern Sarkars


Answer: C [The Sarkar of Guntur]


10.Which of the following changed into the founding father of the renowned Presidency college of Calcutta?


[A] Nathaniel Wallich

[B] Raja Ram Mohan Roy

[C] Devendra Nath Tagore

[D] William Carey


Answer: B [Raja Ram Mohan Roy]

Post a Comment

0 Comments